Δ.Σ. Χίου – Επισημάνσεις και προτάσεις για την πορεία των δικηγορικών ζητημάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Χίος, 2-7-2010

Επισημάνσεις και προτάσεις για την πορεία των δικηγορικών ζητημάτων

Για μια ακόμη φορά και αντίθετα από όσα διακινούνται επισήμως, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό λειτούργημα παρατηρείται έλλειμμα πληροφόρησης, μεθοδεύσεις που δεν βλέπουν το φως στης δημοσιότητας, διαστρεβλωμένη έκφραση των θέσεών μας, με αποτέλεσμα ο χρόνος να «τρέχει» εις βάρος των δικηγόρων.

Α. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Σχετικά με την από 5-5-2010 αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ισχύουν τα εξής:

Το πλήρες κείμενο της απάντησης, παρότι αναλύει πολύ πειστικά την επιχειρηματολογία μας για τη διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών, εν τούτοις, δεν καταλήγει σε αρνητική απάντηση, αλλά σε αίτημα χορήγησης προθεσμίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 προκειμένου (α) να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από την οδηγία 2006/123 αξιολόγηση και (β) να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, εν όψει της συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Οδηγία και το Μνημόνιο. Τέλος, επισημαίνεται ότι όταν αχθεί η διαφορά στο Δικαστήριο Ε.Ε. θα είναι άνευ αντικειμένου.

Κατόπιν τούτων γίνεται σαφές ότι επίσημη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των ελαχίστων αμοιβών είναι να ρυθμιστεί με βάση τις απαιτήσεις του Ν. 3845/2010 (Μνημόνιο) με την ταυτόχρονη και καίρια επισήμανση ότι κατά το χρόνο εκδίκασης στο Δικαστήριο η διαφορά δεν θα έχει αντικείμενο, αφού οι ελάχιστες θα έχουν ήδη καταργηθεί με βάση τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Η θέση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη θέση που υιοθέτησε η Ολομέλεια για ένα σαφές «όχι». Αντιθέτως, συνδέει το ζήτημα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο, ουσιαστικά δε, συνιστά εκδήλωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε επίσημο κείμενο ότι οι ελάχιστες αμοιβές θα καταργηθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Β. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΑΣ & ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (τοπική αρμοδιότητα, διαφήμιση, κεφαλαιουχικές κ.τλ.)

Την 24-6-2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε νέα αιτιολογημένη γνώμη για το σύνολο των υποχρεώσεων και των επαγγελμάτων που αφορά η Οδηγία 2006/123 (σχετικά Reference: IP/10/821 Date: 24/06/2010, http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/821&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en). Σχετικά δεν παρατηρείται καμία ενημέρωση, ούτε δραστηριοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων. Ο κίνδυνος να βρεθούμε προ τετελεσμένων είναι και πάλι προφανής: (α) οι κρίσιμες διαβουλεύσεις θα γίνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, (β) η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως εκφράστηκε από τον Γ.Γ. του κ. Δημήτραινα στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη ήταν με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης των τοπικών περιορισμών και της άρσης απαγόρευσης της διαφήμισης. Παράλληλα δεν αποσαφηνίστηκε η θέση του Υπουργείου για τα υπόλοιπα θέματα της Οδηγίας (κεφαλαιουχικές, πολυεπαγγελματικές κτλ).

Γ. ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ
Η επιβολή του ΦΠΑ με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή με την έκδοση της ΠΟΛ 1100 μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να υιοθετηθούν τα minimum που επεδίωκε η Συντονιστική περί απόδοσης του ΦΠΑ από τους Συλλόγους, σε συνδυασμό με τα μεθοδευμένα και διοχετευόμενα δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες περί αναβολής του μέτρου, συνιστά, όπως ορθά επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΛάρισας κ. Κατσαρός επίδειξη πυγμής εκ μέρους της Κυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω της πανελλαδικής αποχής της Ολομέλειας. Αποτελεί δε προάγγελο της προβλεπόμενης εξέλιξης των θεμάτων μας, εάν δεν υπάρχει κλιμάκωση και αποφασιστικότητα στις κινήσεις μας.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένα (α) τη συνεχιζόμενη και καταφανή προσπάθεια παραπληροφόρησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, (β) τα φαινόμενα χαλάρωσης της αποχής, (γ) την ανάγκη ανεύρεσης κατάλληλων τρόπων κινητοποιήσεων και έκφρασης των θέσεων μας, που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κρίσιμης καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία θα δρομολογηθούν εξελίξεις στα θέματά μας, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη συντονισμού των δράσεων των Δικηγορικών Συλλόγων, με προτεραιότητα τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΧ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΙΑΚ. ΤΣΟΥΡΟΣ