Απάντηση Δ.Σ.Λ. και Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων στον κ. Κομήτσα

Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας

Λάρισα, 10.05.2012

Είδε σήμερα (10/5)  το φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο επιστολής του δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσα προς το Υπουργείο   Εσωτερικών, αναφορικά με τη διαδικασία διορισμού γραμματέων των εφορευτικών   επιτροπών.
Για την υπεύθυνη ενημέρωση των συμπολιτών μας, οφείλουμε σχετικώς να σχολιάσουμε/προσθέσουμε τα εξής:

Ξεκινούμε με τη βασική παραδοχή ότι πράγματι, τα καθήκοντα του γραμματέα τα αναθέτει η εφορευτική επιτροπή. Κατόπιν τούτου:

α) Επ’ουδενί νομιμοποιούνται δημοτικοί παράγοντες, στη βάση λογικής  Μαυρογιαλούρου, να διορίζουν εκ των προτέρων γραμματείς εν αγνοία  των δικαστικών αντιπροσώπων ή άλλως να ασκούν σ ’αυτούς αφόρητες πιέσεις και να εκστομίζουν απειλές που προσκρούουν σε διατάξεις νόμου (π.χ «θα σου πάρω πίσω τον διορισμό», «δεν σου παραδίδω εκλογικό σάκο»!!!) προκειμένου να επιβάλουν τους εν δυνάμει ή μελλοντικούς  ψηφοφόρους τους ως γραμματείς.

β) Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που διορίζονται μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν προσέρχεται να αναλάβει καθήκοντα.  Τούτο σημαίνει πολύ απλά ότι κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας (7η πρωινή), στιγμή κατά τη  οποία η εφορευτική επιτροπή  οφείλει κατά  νόμο να έχει ήδη ορίσει το γραμματέα της, ο δικαστικός αντιπρόσωπος  βρίσκεται πολλές φορές ολομόναχος, πλαισιωμένος μόνον από            εκπροσώπους συνδυασμών και έχοντας ενώπιον του ψηφοφόρους που επιθυμούν και πιέζουν να ψηφίσουν άμεσα. Για να μπορέσει λοιπόν στην πολύ συνήθη αυτή περίπτωση να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη (αλλά και ολοκλήρωση) της εκλογικής διαδικασίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος πρέπει να έχει προβλέψει εκ των προτέρων το πρόσωπο του γραμματέα.

Τι σημαίνει τούτο πρακτικά;  ‘Η ότι πρέπει εκ των προτέρων να δεχθεί το γραμματέα που τυχόν του υποδεικνύει κάποιος τοπικός παράγοντας, του οποίου όμως τη δυνατότητα επαρκούς ανταπόκρισης στα καθήκοντά του προφανώς αγνοεί, ή άλλως, ότι πρέπει εκ των προτέρων να μεριμνήσει ο ίδιος για την εξεύρεση γραμματέα, του οποίου τη δυνατότητα επαρκούς ανταπόκρισης προφανώς γνωρίζει και αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση, το μείζον είναι η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας η οποία απαιτεί προσοχή και αντοχή και όχι η εξυπηρέτηση «ημετέρων».  Εξάλλου, «ημετέρους» χρειάζονται κάποιοι από τους  πολιτευόμενους για να επανεκλεγούν και όχι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι θέλουν να επιτελέσουν το έργο τους και μόνον. Γνωστόν άλλωστε ότι η «ημετεροκρατία» είναι η κρατούσα νοοτροπία του εν Ελλάδι πολιτικαντισμού.

γ) Η άρνηση δικαστικού αντιπροσώπου να δεχθεί ως γραμματέα τον τυχόν προτεινόμενο από κάποιον τοπικό παράγοντα, πριν ακόμη διαφανεί αν θα υπάρχει ή όχι  εφορευτική επιτροπή, δεν  δικαιολογεί εκ μέρους του την … «αβλεψία» να προσφέρει στο δικαστικό αντιπρόσωπο  έστω ένα ποτήρι νερό, καθώς μη λησμονούμε ότι ο τελευταίος θα εισέλθει στο εκλογικό τμήμα στις 06.00 τα ξημερώματα και θα εξέλθει περί τα μεσάνυχτα!

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλοπροαίρετη συζήτηση που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αφορά στην εκλογική διαδικασία, ακόμα και τυχόν παρατηρήσεις να   δεχθούμε, απορρίπτουμε όμως ως ατυχείς, άστοχες και λαϊκίστικες τις θέσεις  που εξέφρασε εν προκειμένω ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρ.Κομήτσας.