Υπόμνημα προτάσεων ΔΣΛ προς κ. Υπουργό Δικαιοσύνης για τα θέματα της Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Κλάδου
«Προτάσεις για τα θέματα της Δικαιοσύνης και του κλάδου»
Κύριε Υπουργέ,
Σας παραθέτουμε σε κωδικοποιημένη μορφή τις προτάσεις μας για τα θέματα της Δικαιοσύνης, του κλάδου και των Δικαστηρίων της Λάρισας.
A.Θέματα Δικαιοσύνης.
1. Μοναδική διέξοδος στο ζήτημα της βραδείας απονομής δικαιοσύνης ο ειλικρινής και αποτελεσματικός διάλογος μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης, Δικαστών, Εισαγγελέων , Δικηγόρων , Δικαστικών Υπαλλήλων. Επαναφέρουμε πρότασή μας για συγκρότηση επιτροπής με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με αντικείμενο την αναζήτηση λύσεων στο μείζον αυτό πρόβλημα. Επισημαίνουμε ότι για το δικηγορικό σώμα το
./.
-2-
πρόβλημα της καθυστέρησης της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης στη πατρίδα μας, έχει χαρακτήρα συστημικό και δομικό. Εξάλλου η αναμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα, έχει επισημανθεί και από τα όργανα των ευρωπαικών θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 6-6-2007 διαπίστωσε την “κατ’ εξακολούθηση” παράβαση συγκεκριμένων διατάξεων της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), εκ μέρους της Ελλάδας σχετικά με την υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και κάλεσε την Ελληνική Δημοκρατία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή της προς τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όπως η αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών.Επίσης η υψηλή σύνοδος του Interlaken για το μέλλον του ΕΔΔΑ στην δήλωση της 19-2-2010 κάλεσε τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χώρα μας) να συνεργασθούν με την επιτροπή Υπουργών κατόπιν οριστικής αποφάσεως πιλότου του ΕΔΔΑ, προκειμένου να εξαλειφθούν οι δομικές και συστημικές αιτίες, που προκαλούν επιβάρυνση του ΕΔΔΑ, με τις επαναλαμβανόμενες υποθέσεις που οφείλονται στην ίδια αιτία. Τα ίδια επεσήμαναν και οι πρόσφατες πιλοτικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, Αθανασίου κατά Ελλάδος για τις διοικητικές δίκες, Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδος για τις ποινικές και Γλυκατζή κατά Ελλάδος για τις αστικές, οι οποίες επίσης υποχρέωσαν τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την συμμόρφωση με τις διαπιστώσεις του. Αυτά υποστηρίζει εδώ και χρόνια το δικηγορικό σώμα και εν προκειμένω, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο του 2011 κείμενο εμπεριστατωμένων προτάσεων για το ζήτημα της επιτάχυνσης των δικών.
./.
-3-
2. Βελτίωση υποδομών και κυρίως την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των Δικαστηρίων, παράλληλα με την ταχύτερη πρόοδο του έργου «ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».
Β. Θέματα κλάδου.
1. Να προχωρήσει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές διαφορές με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3898/2010 και ΠΔ123/2011, αλλά και τον νέο Κώδικα Δικηγόρων. το οποίο αποτρέπει την απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης και την διολίσθηση σε διαδικασίες «ιδιωτικής δικαιοσύνης». Θέλουμε τη διαμεσολάβηση και σε συγκεκριμένες διαφορές, τις μικροδιαφορές, τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως είχε προτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρίν λίγους μήνες αλλά δεν ευδοκίμησε η πρόταση λόγω της γνωστής αντίδρασης του Υπουργού Ανάπτυξης.
2. Στατιστικά στοιχεία: του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα στοιχεία προς απόκρουση των όσων αβασάνιστα συχνά «διακηρύσσσονται» από τα τηλεοπτικά παράθυρα περί του προνομιούχου και κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ |
2010 |
2011 |
2012 |
0 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
75 |
81 |
103 |
ΕΩΣ 10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
247 |
282 |
349 |
ΕΩΣ 20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
164 |
139 |
158 |
ΕΩΣ 30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
107 |
99 |
84 |
ΕΩΣ 40 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
50 |
47 |
48 |
ΕΩΣ 50 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
43 |
49 |
24 |
ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ |
119 |
122 |
53 |
Το πρόβλημα γίνεται εναργέστερο και εντονότερο αν αναλογισθεί κανείς και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία πλήττει κυρίως τους νέους δικηγόρους. Σημαντικός αριθμός συναδέλφων δεν κατόρθωσε να καταβάλει εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές του 2012 και το πρόβλημα θα είναι εντονότερο ενόψει της υποχρέωσης του έτους 2013.
3. Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).Συναφές προς το παραπάνω ζήτημα αποτελεί και αυτό που προέκυψε πρόσφατα με τη διαβίβαση από 01-01-2014 των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών ανω των 5.000ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που ιδρύθηκε με το άρθρο 101 του Ν 4172/2013, για είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Σημειωτέον ότι με την εγγραφή του οφειλέτη στο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο του ΚΕΑΟ παύει κάθε δυνατότητα είσπραξης η ρύθμισης των οφειλών από το ΕΤΑΑ που στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αποτελεί συνήθη τρόπο εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση εφαρμογής της διάταξης αυτής χιλιάδες δικηγόροι, εκ των οποίων περισσότεροι νέοι στη δικηγορία, θα κινδυνεύσουν να
./.
-5-
υποστούν τις συνέπειες μιας αναγκαστικής εκτέλεσης, αφού αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Γι αυτό πρέπει καταρχήν να ανασταλεί η εφαρμογή της νομοθετικής αυτής διάταξης για οσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση.
4. Εκπτωση δαπανών από ασφαλιστικές εισφορές. Εξάλλου αναφορικά με τις ασφαλιστικών εισφορών ανακύπτει και άλλο σοβαρό ζήτημα αφού με τις διατάξεις του Ν 4172/2013 πλέον θα εκπίπτουν ως δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα στο έτος που καταβάλονται. Εν προκειμένω, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλει ο δικηγόρος και αφορά το έτος 2013 δεν θα αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα του έτους αυτού, αφού η καταβολή θα γίνει από 01-01-2014 μέχρι 30-06-2014 όταν και τελειώνει η προθεσμία καταβολής τουλάχιστον κατά κρατούντα τα τελευταία χρόνια. Επομένως ενόψει και της άδικης φορολόγησης, από το πρώτο ευρώ, πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική διάταξη για το έτος 2013 ώστε να υπολογισθούν στο φορολογητέο εισόδημα αυτού του έτους, στο οποίο αφορούν αλλωστε, δεδομένου ότι λόγω μη εφαρμογής του συστήματος απαύλωσης των ενσήμων που θα επέτρεπε την άμεση καταβολή μέσω των γραμματίων προκαταβολής, η παράδοση των βιβλιαρίων με τα επικολημμένα αποκόμματα ένσήμων των παραστάσεων γίνεται μετά το τέλος του έτους κατά τα προαναφερόμενα.
5. Δάνεια συναδέλφων από το Ταμείο Νομικών. Εντονο πρόβλημα υπάρχει με όσους συναδέλφους δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν δάνεια που έλαβαν παλαιότερα από το Ταμείο Νομικών. Πέραν των προσαυξήσεων και ανατοκισμών που προστέθηκαν στα δάνεια αυτά αφού έγινε κεφαλαιοποίηση των τόκων, ηδη έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ με αποτέλεσμα να στερούνται και τη δυνατότητα ρύθμισης και να απειλούνται με διαδικασία
./.
-6-
αναγκαστικής εκτέλεσης και ποινικής δίωξης. Εύλογο και δίκαιο είναι τα δάνεια αυτά να επανέλθουν προς ρύθμιση στο Ταμείο Νομικών και να ληφθούν υπόψη δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και αφορούν διαγραφές τόκων, δόσεων και προσαυξήσεων.
6. Πληρωμή αυτεπαγγέλτως διοριζομένων δικηγόρων. Καθυστερεί η πληρωμή των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων δικηγόρων με αποτέλεσμα να ακυρώνεται.
7. Τρόπος καταβολής δικαστικού ενσήμου. Κατά την πληρωμή του τελών του Δικαστικού Ενσήμου υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα με την πληρωμή της αναλογίας του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ενώ κάποιος συνάδελφος προσέρχεται στις Δ.Ο.Υ για την καταβολή του δικαστικού ενσήμου, στη συνέχεια πρέπει να αναμείνει επι ώρες στη σειρά (ουρές) της Εθνικής Τράπεζας για την καταβολή ενός μικροποσού καμιά φορά (20 λεπτών )διότι δεν υπάρχει ο ΚΑΕ ώστε να καταβάλεται και αυτός στη Δ.Ο.Υ. Αυτό είναι προφανέστατα αρνητικό φαινόμενα γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο και δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί δεν μπορεί να επιλυθεί. Από πλευράς μας έγιναν παραστάσεις και μέσω του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών (Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων Τμήμα Α1, )πλήν όμως δεν λύθηκε μέχρι τώρα. Σημειωτέον ότι ως Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας έχουμε καταφέρει μετά από συνεννόηση με την Δ.Ο.Υ Λάρισας να γίνεται η καταβολή των υπολοίπων τελών του δικαστικού ενσήμου στα γραφεία του συλλόγου μας με υπάλληλο δικό μας και η επίλυση του προαναφερομένου προβλήματος θα ανακουφίσει την καθημερινότητα των συναδέλφων και προς τούτο ζητούμε την παρέμβασή σας.
./.
-7-
Γ. Τοπικά θέματα.
1. Κάλυψη θέσης παραιτηθέντος εφέτη ενόψει παραίτησης πρόσφατα εφέτη, σε συνδυασμό με μακροχρόνιο κενό εφέτη λόγω ασθένειας αλλά και άλλα κενά για άλλες αιτίες. (π.χ εφέτης η οποία έπρεπε από την αρχή του δικαστικού έτους να βρίσκεται στο Εφετείο Λάρισας, πλήν όμως βρίσκεται ακόμη στην Αθήνα, λόγω του ότι συμμετέχει στη σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σε δίκη η οποία άρχισε πρίν από έτος περίπου)
2. Κάλυψη με απόσπαση θέσης Προέδρου Πρωτοδικών η οποία για σοβαρούς λόγους υγείας δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και δεν προβλέπεται να γίνει αυτό στο άμεσο μέλλον.
3. Παρέμβαση στο πρόβλημα: αποτροπής του συχνότατου αρνητικού φαινομένου της διακοπής των δικώνλόγω απειλητικών τηλεφωνημάτων τοποθέτησης βόμβας με εγκατάσταση μηχανισμού στις εισόδους.
4. Πρωτοδικείο : Εχει 53 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 45 γραμματέων, 4 δακτυλογράφων και 4 επιμελητών. Ελλείψεις προσωπικού (14 ) κενές οργανικές θέσεις γραμματέων λόγω συνταξιοδότησης και επι πλέον δυο (2) κενά για άλλους λόγους (αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας).
./.
-8-
5. Ειρηνοδικείο: Προκειμένου να αξιολογήσετε την κατάσταση σχετικά με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων σας επισημαίνουμε ιδιαίτερα την καθυστέρηση στο Ειρηνοδικείο. Αδυναμία ανταπόκρισης του υπάρχοντος προσωπικού λόγου φόρτου που προκάλεσε η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Ν 4055/2012, η πληθώρα των υποθέσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και η αύξηση της υλικής αρμοδιότητας. Στο Ειρηνοδικείο Λάρισας απαιτούνται μια θέση υπαλλήλου και δυο επιμελητών οι οποίες είναι κενές. Στο Ειρηνοδικείο Φαρσάλων να επανασυσταθεί η καταργηθείσα με τον Ν 4024/2011 θέση δικαστικού επιμελητή και στη συνέχεια να καλυφθεί άμεσα για τους προαναφερόμενους λόγους που οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό των αρμοδιοτήτων του Ειρηνοδικείου –Πταισματοδικείου Φαρσάλων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ