Αναγκαία η άμεση οικονομική στήριξη του δικηγορικού κλάδου λόγω της πανδημίας – Πλαίσιο διεκδικήσεων από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο 5.12.2020 υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων από 7.12.2020 και εφεξής και τη μερική λειτουργία τους, υπό το ισχύον καθεστώς, για όλο τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί δραστικά από τις συνέπειες της πανδημίας και συνεχίζει να πλήττεται.
Προς τούτο , η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί, κατά προτεραιότητα:
1. Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3996/2011, ώστε το χορήγημα αυτό να καταβληθεί στους δικηγόρους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.
2. Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.
3. Τον καθορισμό των δικαιούχων του 5ου και 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση τη μείωση του εισοδήματός τους μόνο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, σύμφωνα, άλλωστε, και με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Στις περιφερειακές ενότητες, που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου, δεν θα πρέπει να ισχύει η μείωση του εισοδήματος κατά 20%, όπως ισχύει και για τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
4. Την άμεση ειδική οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων γονέων ανηλίκων τέκνων, οι οποίοι, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και των αναγκών που ανακύπτουν για την επίβλεψη και τη συμμετοχή των ανηλίκων τέκνων τους στην τηλεεκπαίδευση, έχουν περιορίσει πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
5. Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για το μήνα Δεκέμβριο 2020.
Κατά τα λοιπά, ισχύει το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως έχει τεθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με σχετικές αποφάσεις της.
Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για τα κριτήρια ένταξης που καθόρισαν ορισμένες Περιφέρειες της χώρας για την υπαγωγή στο καθεστώς της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης/ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και τη μη ανταπόκρισή τους στο αίτημα για τη μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων και την ενοποίηση των κριτηρίων με άλλες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί σχεδόν το σύνολο των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.