Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Λάρισας μετά την 16.09.2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Λάρισα       11-09-2024

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Δικ. Μέγαρο

Πληρ. : Καλλιόπη Γούσιου

Τηλ. 2410 535136

FAX 2410 536662

e-mail:  protodikio.larisa@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     ΘΕΜΑ: Τρόπος λειτουργίας Πρωτοδικείου Λάρισας από 16-9-2024

Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί της διεύθυνσης των δικαστηρίων, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 Ν.5130/2024: «10. Στα δικαστήρια, στα οποία δεν εκλέγονται διοικήσεις και στα οποία υπηρετούν περισσότεροι του ενός (1) πρόεδροι, δεν μπορεί να ασκεί τη διεύθυνση αυτού ο πρόεδρος για τον οποίο συντρέχουν τα κωλύματα της παρ. 6. Στα δικαστήρια αυτά δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα διεύθυνσης ο ίδιος πρόεδρος για περισσότερα από δύο (2) συνεχόμενα έτη, αν πρόκειται για πολιτικά δικαστήρια και για περισσότερα από τέσσερα (4) συνεχόμενα έτη, αν πρόκειται για διοικητικά δικαστήρια. Στο χρονικό διάστημα, πέραν του οποίου δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα διεύθυνσης ο ίδιος δικαστικός λειτουργός, συνυπολογίζεται και ο προγενέστερος της ενάρξεως ισχύος της ως άνω διατάξεως χρόνος διεύθυνσης στο ίδιο δικαστήριο. Στα πολιτικά δικαστήρια του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας στα οποία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 5108/2024 (Α’ 65) υπηρετούν άνω των τριάντα (30) δικαστικοί λειτουργοί, η θητεία του διευθύνοντος το δικαστήριο παρατείνεται για ένα (1) έτος.»

Κατόπιν της ανωτέρω διατάξεως και της εκ του νόμου παράτασης της θητείας μας στη διεύθυνση του Πρωτοδικείου Λάρισας, σας ενημερώνουμε για το γενικό πλαίσιο των επικείμενων εργασιών στις οποίες θα προβεί η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Λάρισας, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου 5108/2024 (ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις). Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 στοιχείο λγ του ν. 5108/2024: Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα (80), της περιφερειακής έδρας Ελασσόνας σε επτά (7) και της περιφερειακής έδρας Φαρσάλων σε δύο (2).

 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Πολιτικές δίκες

Οι υποθέσεις αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας (όλες οι διαδικασίες) θα δικάζονται, μέχρι τη λήξη της επιμόρφωσης των Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, από τους Πρωτοδίκες Γενικής Επετηρίδας, μετά, δε, τη λήξη της επιμόρφωσης των Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, από όλους τους δικαστές, σε δύο τμήματα δικαστών, αποτελούμενα από το ήμισυ των υπηρετούντων δικαστών και θα δικάζουν εναλλάξ  κάθε Τρίτη εκάστου μηνός. Στο καθένα από τα τμήματα προεδρεύει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, που έχει ορισθεί ως Πρόεδρος του τμήματος.

Οι υποθέσεις της τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας θα δικάζονται από όλους τους Δικαστές του Πρωτοδικείου, τις τρεις πρώτες Τρίτες εκάστου μηνός, η δε κατανομή των υποθέσεων και η χρέωση των Δικαστών γενικής και ειδικής επετηρίδας θα διενεργείται από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 5108/2024.

Οι υποθέσεις των ειδικών διαδικασιών αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας θα δικάζονται από όλους τους Δικαστές του Πρωτοδικείου, τις τρεις πρώτες Δευτέρες και Πέμπτες εκάστου μηνός, η δε κατανομή των υποθέσεων των Δικαστών γενικής και ειδικής επετηρίδας θα διενεργείται από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείου λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 5108/2024.

Οι υποθέσεις της εκούσιας Δικαιοδοσίας αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας θα δικάζονται από όλους τους Δικαστές του Πρωτοδικείου, τις τρεις πρώτες Τρίτες εκάστου μηνός, η δε κατανομή των υποθέσεων των Δικαστών γενικής και ειδικής επετηρίδας θα διενεργείται από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 5108/2024.

Οι αιτήσεις Ασφαλιστικών Μέτρων κατά την διαδικασία των άρθρων 682-738 ΚΠολΔ θα δικάζονται τις ορισθείσες Παρασκευές εκάστου μηνός από Προέδρους Πρωτοδικών και τους αρχαιότερους Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας, κατόπιν κλήρωσης και μετά από κατανομή των αντικειμένων των αιτήσεων, που θα διενεργείται από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν.5108/2024.

Ειδικότερα, οι Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας θα εκδικάζουν – πέραν των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου – τις κάτωθι υποθέσεις: α) υποθέσεις τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου (πλην εφέσεων και αγωγών Κτηματολογίου),, β) ειδικής διαδικασίας (πλην εφέσεων, αγωγών οικογενειακού δικαίου και ανακοπών κατά της εκτέλεσης), χωρίς περιορισμό ποσού αυτοκινητικές διαφορές, εργατικές διαφορές, μισθωτικές διαφορές, γ) υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου (πλην εφέσεων και αιτήσεων Κτηματολογίου),, δ) μικροδιαφορές, ε) υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων πρώην αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου.

Ως προς τα πινάκια (υποθέσεις τα δικόγραφα των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί έως τις 15- 9-2024) του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας, η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Λάρισας, προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση της Υπηρεσίας με μεγάλο αριθμό επαναπροσδιορισμών θα διατηρήσει με σχετική πράξη της τα υπάρχοντα πινάκια και τις αντίστοιχες δικασίμους ως πινάκια – δικασίμους του Πρωτοδικείου Λάρισας και θα ορίσει τις υπάρχουσες αίθουσες του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, ως τόπους διεξαγωγής των δικών επί των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στα ως άνω πινάκια του καταργούμενου δικαστικού σχηματισμού (άρθρα 14 παρ. 4 σε συνδ. με 13 παρ. 3 του ν. 5108/2024), όπως αυτές έχουν ήδη προσδιορισθεί.

Στην Περιφερειακή ‘Έδρα Ελασσόνας, το Μονομελές Πρωτοδικείο (όλες  οι διαδικασίες) θα συνεδριάζει στις ήδη προσδιορισθείσες ημερομηνίες. Κατά της ως άνω ημέρες συνεδρίασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Έδρας Ελασσόνας ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα δικάζει τις προσδιορισθείσες υποθέσεις, θα εκτελεί χρέη Προέδρου Υπηρεσίας και θα είναι αρμόδιος να χορηγεί – εκδίδει απόγραφα επί αποφάσεων του καταργούμενου Ειρηνοδικείου. Τα αντίγραφα αποφάσεων καθώς και τα σχετικά αυτών θα παραλαμβάνονται από τους Γραμματείς της ως άνω περιφερειακής έδρας. Ως προς τη διαδικασία εξυπηρέτησης πολιτών και δικογράφων θα διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση.

Στην Περιφερειακή Έδρα Φαρσάλων, το Μονομελές Πρωτοδικείο (όλες  οι διαδικασίες) θα συνεδριάζει στις ήδη προσδιορισθείσες ημερομηνίες. Κατά της ως άνω ημέρες συνεδρίασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Έδρας Φαρσάλων ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα δικάζει τις προσδιορισθείσες υποθέσεις, θα εκτελεί χρέη Προέδρου Υπηρεσίας  και θα είναι αρμόδιος να χορηγεί – εκδίδει απόγραφα επί αποφάσεων του καταργούμενου Ειρηνοδικείου. Τα αντίγραφα αποφάσεων καθώς και τα σχετικά αυτών θα παραλαμβάνονται από τους Γραμματείς της ως άνω περιφερειακής έδρας. Ως προς τη διαδικασία εξυπηρέτησης πολιτών και δικογράφων θα διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση.

Εκάστη ημέρα της εβδομάδος από Δευτέρα έως και Παρασκευή, θα υπηρετούν δύο Πρόεδροι υπηρεσίας, ήτοι ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης γενικής επετηρίδας (εφεξής Α’ Πρόεδρος Υπηρεσίας) και ένας Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας (εφεξής Β΄ Πρόεδρος Υπηρεσίας ) που θα εκτελούν χρέη στο Κατάστημα του Πρωτοδικείου Λάρισας και στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας, αντίστοιχα. Επίσης, θα ορίζεται καθημερινά Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας ο οποίος θα διεξάγει έρευνα.

Αρμοδιότητες Α΄ Προέδρου Υπηρεσίας (ενδεικτικά) : α) προσδιορισμός υποθέσεων όλων των διαδικασιών του Μονομελούς Πρωτοδικείου (πλην τακτικής διαδικασίας) και προσδιορισμός προσωρινών διαταγών, β)συζήτηση προσωρινών διαταγών (πλην αυτών επί υποθέσεων υπερχρεωμένων προσώπων και ασφαλιστικών μέτρων νομής), γ) χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων Αρχείου Πρωτοδικείου και έκδοση απογράφων επί αυτών, δ) ορισμό προκαταβλητέων εξόδων σε δίκες οικογενειακού δικαίου, ε)θεώρηση πρακτικών και αποφάσεων, που δημοσιεύονται μετά την αποχώρηση λόγω μετάθεσης Πρωτοδίκη και στ) χορήγηση επισημείωσης Σύμβασης Χάγης-apostille.

Αρμοδιότητες Β’ Προέδρου Υπηρεσίας (ενδεικτικά): α)συζήτηση προσωρινών διαταγών επί υποθέσεων υπερχρεωμένων προσώπων και ασφαλιστικών μέτρων νομής, β) έκδοση αποφάσεων νομικής βοήθειας επί αστικών υποθέσεων, γ)χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων Αρχείου καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας και έκδοση απογράφων επί αυτών, δ)θεώρηση πρακτικών και αποφάσεων, που δημοσιεύονται μετά την αποχώρηση λόγω μετάθεσης (πρώην) Ειρηνοδίκη και ε)έκδοση διαταγών πληρωμής.

Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των πολιτών, διευκρινίζεται ότι όλες οι διαδικασίες οι οποίες μέχρι και τις 15-9-2024 διεκπεραιώνονται αποκλειστικά στο καταργούμενο Ειρηνοδικείο Λάρισας, λόγω σχετικής αρμοδιότητας (βεβαιώσεις για συνεταιρισμούς, διαθήκες, κληρονομητήρια, σωματεία, συναινετικές προσημειώσεις, κατάθεση δικογράφων μικροδιαφορών, κατάθεση δικογράφου υπερχρεωμένων προσώπων – ρύθμιση οφειλών, προσωρινές διαταγές ρύθμισης οφειλών, σφραγίσεις – αποσφραγίσεις, κατάθεση δηλώσεων τρίτων, κατάθεση αιτήσεων γνωμοδοτήσεων εποπτικών συμβουλίων, κατάθεση πράξεων Ενώσεων Προσώπων κλπ.), θα συνεχίζουν να διεκπεραιώνονται, από 16-9-2024, στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας, στο οποίο και μόνο θα κατατίθενται οι σχετικές αιτήσεις και τα δικόγραφα.

Όλα τα δικόγραφα θα κατατίθενται, από 16-9-2024, στην έδρα του Πρωτοδικείου Λάρισας, εκτός των δικογράφων που αφορούν: διαθήκες, κληρονομητήρια, σωματεία, συναινετικές προσημειώσεις, μικροδιαφορές,  υποθέσεις υπερχρεωμένων προσώπων (ρύθμιση οφειλών), προσωρινές διαταγές ρύθμισης οφειλών, σφραγίσεις – αποσφραγίσεις, αιτήσεις πτώχευσης μικρού αντικειμένου, δηλώσεις αποποίησης και δηλώσεις τρίτων τα οποία θα κατατίθενται είτε στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας είτε στο κατάστημα των Περιφερειακών Πρωτοδικείων Ελασσόνας και Φαρσάλων, ανάλογα με την κατά τόπο αρμοδιότητα.

Επίσης, όλα τα δικόγραφα υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας (εκτός των υποθέσεων αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου) θα κατατίθενται στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας.

 Αιτήσεις παροχής νομικής βοήθειας για αστικές υποθέσεις θα κατατίθενται στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας, επί των ανωτέρω δε αιτήσεων θα αποφαίνεται ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας, που θα εκτελεί χρέη Β’ Προέδρου Υπηρεσίας στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, ως εκτέθηκε ανωτέρω.

 Αιτήσεις παροχής νομικής βοήθειας για ποινικές υποθέσεις θα κατατίθενται στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Λάρισας γραφείο 4, επί δε, των αιτήσεων αυτών θα αποφαίνεται ο Πρωτοδίκης Γενικής Επετηρίδας που θα οριστεί, κατόπιν εκδόσεως σχετικής πράξης από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο (άρθρο 45 ν. 4689/2020).

Οι αιτήσεις για χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων των καταργούμενων Ειρηνοδικείων Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων και για έκδοση απογράφων αυτών θα κατατίθενται στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας και στις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας (Ελασσόνας, Φαρσάλων), επί των ανωτέρω δε αιτήσεων θα αποφαίνεται ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη Προέδρου Υπηρεσίας. Το δε αντίγραφο της απόφασης ή του απογράφου θα παραλαμβάνεται από τα αντίστοιχα δικαστικά καταστήματα.

Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν το υπηρεσιακό αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας θα κατατίθενται και ηλεκτρονικά και διά ζώσης στο κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας και θα παραλαμβάνονται είτε μέσω της οικείας εφαρμογής, μετά την επεξεργασία από τον δικαστικό υπάλληλο που θα εξυπηρετεί το υπηρεσιακό αρχείο εκάστου καταργούμενου Ειρηνοδικείου είτε από τον αρμόδιο δικαστικό υπάλληλο του Πρωτοδικείου Λάρισας.

Όλα τα δικόγραφα αιτήσεων για έκδοση Διαταγής Πληρωμής του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας  και οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου θα κατατίθενται από 16-9-2024 στο αντίστοιχο γραφείο του καταστήματος του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Λάρισας.

Ποινικές Δίκες

Από την 16η/9/2024 και για μία διετία, οι Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας (πρώην Ειρηνοδίκες/Πταισματοδίκες) θα συμμετέχουν μόνο ως αριστερά μέλη στις συνθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου (και της διαδικασίας των αυτοφώρων αυτού), τα λοιπά δε ποινικά Δικαστήρια, έως τότε, θα συγκροτούνται αποκλειστικά από τους Προέδρους Πρωτοδικών και τους Πρωτοδίκες Γενικής Επετηρίδας.

Προανακριτικά Γραφεία (πρώην Πταισματοδικεία)

Ως προς τα καταργούμενα Πταισματοδικεία Λάρισας και Ελασσόνας επισημαίνουμε ότι στα δύο αυτά καταστήματα θα συνεχίσουν να στεγάζονται τα ήδη υφιστάμενα προανακριτικά γραφεία, ως ειδικά προανακριτικά τμήματα του άρθρου 14 παρ. 3 του ανωτέρω νόμου. Ειδικότερα, το πρώην Πταισματοδικείο Λάρισας, μετονομάζεται σε Α΄ Ειδικό Προανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Λάρισας, στο οποίο υπηρετούν τρεις (3) Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, ως προανακριτές, με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπουν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) για τους πταισματοδίκες, με παράλληλη συμμετοχή τους στις συνθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7, και στην υπηρεσία ερευνών. Τα τρία (3) γραφεία του Τμήματος Προανάκρισης θα παραμείνουν και θα λειτουργούν στους ίδιους χώρους (1ος όροφος). Το πρώην Πταισματοδικείο Ελασσόνας μετονομάζεται σε Β’ Ειδικό Προανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Λάρισας, στο οποίο υπηρετεί ένας Πρωτοδίκης Ειδικής Επετηρίδας, ως προανακριτής, ο οποίος θα οριστεί με πράξη μας, με τα ίδια ως άνω καθήκοντα, με παράλληλη συμμετοχή του στις συνθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας και στην υπηρεσία ερευνών.

Επισημαίνουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς το ανωτέρω γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Λάρισας από τις 16-9-2024, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και για τις οποίες θα εκδοθούν μεταγενέστερες πράξεις και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Λάρισας

Θεοδώρα Τέτσιου

Εφέτης εκτελούσα χρέη Προέδρου Πρωτοδικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ·

  • Δικαστικούς Λειτουργούς Πρωτοδικείου Λάρισας.
  • Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας.
  • Ειρηνοδικεία: Λάρισας, Ελασσόνας, Φαρσάλων.
  • Υπηρεσίες Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας.